Natuur als spiegel – innerlijke processen weerspiegeld in de buitenwereld

De natuur werkt als een spiegel. Je bent ergens mee bezig in je hoofd en je ziet in de wereld om je heen iets wat je daarmee kunt verbinden. Ben je somber, dan zie je vooral modder. Ben je vrolijk, dan zie je vooral bloemen of zonneschijn. Net zoals je, wanneer je je aan het oriënteren bent voor een nieuwe mobiele telefoon, ineens mensen met een bepaald merk of type ziet rondlopen in je omgeving. Je buitenwereld spiegelt dus je binnenwereld.

Onderstaande tekst is grotendeels overgenomen van een artikel uit 2008. Het was een interview met Mirjam Bossink van coachpraktijk De Spiegeling. Ik heb bij haar een basiscursus Natuurcoaching gevolgd en ik kan me heel goed vinden in de wijze waarop ze dit spiegelen in de natuur omschrijft.

natuur als spiegel

“Kijk in de spiegel van de natuur en zie jezelf”

(Mirjam Bossink)

“In onze hectische en digitale maatschappij zijn we ver weg geraakt van de natuur en daarmee van onze eigen natuur. Natuur is voor veel mensen tot niet meer verworden dan een snel ommetje met de hond of een familiewandeling op zondag. De rest van de tijd zijn we druk druk druk en veelal gehaast bezig met ons werk, hobby’s en sociale verplichtingen. Gelukkig valt hierin de laatst jaren een kentering waar te nemen”.

Mirjam Bossink is blij dat de helende kracht van de natuur herontdekt wordt: “Dat de natuur een helend effect heeft, zowel fysiek, emotioneel als spiritueel, begint gelukkig steeds meer door te dringen. Artsen schrijven hun depressieve en overspannen patiënten voor om vaker de natuur in de gaan. Mensen met een burn-out kunnen terecht op een zorgboerderij waar ze bijvoorbeeld therapeutisch tuinieren. De belangstelling voor sjamanisme is stijgende. Er verschijnen allerhande boeken over praten met dieren, contact maken met bomen en dialoog met de natuur. Blijkbaar is er behoefte aan een tegenbeweging en begint de natuur ‘in’ te raken”.

Volgens de wandeltherapeute heeft coaching in de natuur vele voordelen boven coaching binnen vier muren.

  • Natuur heeft op de meeste mensen een rustgevend effect
  • De stilte brengt je dichter bij de stilte in jezelf
  • Je zintuigen raken meer open, niet alle nadruk ligt meer op het denken
  • De wind waait, soms letterlijk, de muizenissen uit je hoofd
  • Het contact met de aarde is heel grondend.

Als je gaat wandelen zakt je energie meer naar beneden in je lichaam waar je intuïtieve gevoelswereld, je eigen innerlijke natuur, haar plekje heeft. Ook dit helpt om je gedachtes tot rust te brengen en meer met je aandacht in het nu te kunnen zijn”.

Het pad van de specht (de specht als spiegel)

“Daarnaast is de natuur een perfecte spiegel van processen die in jezelf en in je eigen leven plaatsvinden. Bij coaching in de natuur wordt de omgeving betrokken bij het proces. De coach laat de cliënt in de spiegel kijken die de natuur biedt. Hierdoor kan je tot antwoorden en inzichten komen betreffende zaken die je bezighouden. Dit is het uitgangspunt bij natuurcoaching”.

natuur als spiegel

Kenmerkend is dat daarbij gebruik wordt gemaakt van de krachtige werking van synchroniteit en natuursymbolen. Het onderwerp doet er niet toe, natuurcoaching is toe te passen op alle vragen en problemen die zich voordoen.

Mirjam Bossink geeft een voorbeeld: “Cliënt X zag letterlijk door de bomen het bos niet meer. Ze stond op een kruispunt van wegen in haar leven en wist niet welke kant ze op moest. Elk pad had zowel voor- als nadelen. Terwijl ze dit vertelt, komen we op een vijfsprong in het bos. Ik vraag haar te benoemen voor welke mogelijkheden de verschillende paden symbool staan”.

“Op het moment dat ze uitspreekt dat ze iets zou willen doen waartoe ze geroepen wordt, hoort ze ’toevallig’ een specht tikken. We lopen beiden het pad van de specht in. Het was de weg die voor de optie stond die ze zo graag zou willen volgen maar niet durfde. Door fysiek te ervaren hoe het is om die weg op te lopen, onder veilige begeleiding van haar coach, kon ze het inzicht binnenlaten. Dit leidde tot het drastische besluit het roer om te gooien”.

Volgens Bossink is het voordeel van coaching in de natuur dat je letterlijk in beweging komt. Hierdoor kan er ook gemakkelijker beweging ontstaan in processen. “Bij elke stap verandert je omgeving en dus ook je perspectief”, aldus de wandelcoach. “Je komt tal van metaforen tegen die je iets over jezelf vertellen. Neem je het veilige en geijkte pad of kies je voor een onbekende weg door het dichte struikgewas? Ben je met je aandacht waar je loopt of kijk je steeds in de verte en zie je niet wat er voor je voeten komt?”

Synchroniciteit …

Synchroniciteit gaat ervan uit dat toeval niet bestaat, maar dat er zich in de natuur altijd iets aandient wat precies aansluit bij waar jij mee bezig bent. Zie het voorbeeld van Cliënt X in dit artikel. Je kunt dit toeschrijven aan een goddelijke kracht of je kunt het verklaren vanuit de idee dat de wereld je spiegel is en dat je in een gegeven situatie datgene ziet wat aansluit bij je eigen situatie – je aandacht richt je waarneming, zoals het schijnsel van een zaklantaarn.

… of het waarnemerseffect?

Of je benadert het vanuit de kwantummechanica, waarin is aangetoond dat de feitelijke situatie verandert door onze waarneming; je ziet de situatie niet alleen anders, deze ís daadwerkelijk anders – afhankelijk van wie kijkt. Je geeft dan zelf je wereld vorm, doordat je waarneemt. Dit ‘waarnemerseffect’ (Engels: ‘observer effect’) wordt uitgelegd in deze video.

… of the law of life?

“Energie volgt aandacht.” Dat is de zgn. ‘law of life’. Gedachten worden overtuigingen en overtuigingen worden gemanifesteerd in je leven. We noemen dit ook wel ‘mind over matter’. Ik maak hier gebruik van met PSYCH-K®, een verbluffend eenvoudige manier om belemmeringen in je leven op te ruimen.

Als ik in de natuur werk, gebeuren er vaak kleine wondertjes. Antwoorden lijken uit de lucht te vallen, ik hoor mezelf als coach precies het juiste zeggen zonder precies te weten hoe ik erop kom, er gebeurt iets wat precies past bij het thema waar we mee bezig zijn. Soms integreer ik een PSYCH-K® transformatie in de coachsessie, soms gebeurt de transformatie spontaan.