Je eigen grenzen respecteren met
PSYCH-K®

Je bewust zijn van jouw grenzen is stap 1.
Je eigen grenzen respecteren is stap 2.

Veel mensen hebben zo hun redenen om geen grenzen te stellen, zelfs als ze zich er wel bewust van zijn. Deze zijn vaak oud en ze liggen opgeslagen in ons onderbewuste. Zo ook bij een van mijn coachees. Met behulp van PSYCH-K® transformeerden haar onderbewuste overtuigingen en nu kan ze zeggen:

“Ik respecteer mijn eigen grenzen”

Ik respecteer mijn eigen grenzen dankzij PSYCH-K®

Je hebt zo je redenen om je eigen grenzen niet te respecteren

Als je geen grenzen stelt, dan heb je daar waarschijnlijk goede redenen voor. Of beter: je hebt daar in het verleden – meestal je jeugd – goede redenen voor gehad. Om te overleven, om te zorgen dat er voor je werd gezorgd, heb je een stukje van je eigen behoeften, integriteit e.d. ingeleverd. Je kon toen niet anders. Je hebt het goed gedaan, want je hebt het overleefd!

Geen grenzen stellen is je ‘nieuwe normaal’ geworden

Het is jouw ‘nieuwe normaal’ geworden – dit is je ‘default mode’ (automatisme), dat is opgeslagen in je onderbewuste. En je onderbewuste denkt: “Je hebt het op deze manier tot nu toe overleefd en dat willen we zo houden.”

Je onderbewuste houdt niet van verandering

Sterker nog: het ziet verandering als een bedreiging. Dus voelt het niet veilig om ineens wel grenzen te gaan stellen. Helaas leidt het structureel voorbij gaan aan jouw eigen grenzen (omdat je ze niet kent of er niet voor gaat staan) vaak tot een burn-outklachten.

Voor HSP (hoogsensitieve personen) ligt dit nog meer op de loer dan voor niet-HSP. Daar zijn diverse redenen voor. Eén daarvan is dat de grenzen van een HSP vaak eerder worden bereikt.

Je hebt zo je redenen om geen grenzen te stellen

Goede redenen om geen grenzen te stellen

Veel mensen – HSP voorop – hebben geleerd om zich op anderen te richten:
  • Attent op wat anderen nodig hebben
  • Harmonie bewaren of herstellen
  • Bestaansrecht (je plaats in de groep) ontlenen aan de zorg voor anderen
  • etc …
Anderen vragen ook soms meer van je dan je aankunt, of vragen je dingen te doen die je niet wilt. Maar zelf anticipeer je ook op hun wensen en nog voordat erom gevraagd kan worden doe jij al wat je denkt dat hen tevreden zal stellen.

En dan komt het moment waarop je niet meer kunt

Burn-out of andere fysieke klachten. Een hard gelag! Maar ook het moment waarop je je eigen grenzen gaat verkennen, je bewust wordt van de eerste signalen die vooral je lichaam aangeeft. Als je uit hetzelfde hout gesneden bent als mijn coachee, weet je wel wanneer het teveel voor je wordt, maar ga je toch door.
  • Omdat die ander je nodig heeft, of
  • Omdat ‘iemand het moet doen’, of
  • Omdat je vindt dat jij en jij alleen deze klus goed kan klaren.

Het lukte haar niet om haar eigen grenzen te respecteren

Mijn coachee kampte niet alleen met burn-out, maar ook met hardnekkige fysieke klachten. Het lukte haar niet om zichzelf op de eerste plaats te zetten, want haar onderbewuste was bang voor deze verandering. Dus nadat we het tijdens de wandelcoaching uitgebreid hadden verkend, werd het tijd voor iets anders: PSYCH-K®.

95-99% van ons dagelijkse handelen wordt door ons onderbewuste aangestuurd. Denk aan de ijsberg, waarvan het overgrote deel onder water zit. PSYCH-K® is een methode om direct met het onderbewuste te werken en daar stress en belemmerende overtuigingen te transformeren.

Nee durven zeggen = je eigen grenzen respecteren

Eerst gingen we aan de slag met ‘in rapport’ en ‘uit rapport’, oftewel:

  • Matchen (ja zeggen, meebewegen) en
  • Mismatchen (nee zeggen, je eigen weg gaan)

Mijn coachee vond het mismatchen heel lastig. Na het voltooien van een balansprotocol kwam hier ontspanning in. Tijdens dit proces kwam bij haar op dat ze graag in haar onderbewuste de overtuiging wilde installeren: “Ik respecteer mijn eigen grenzen.” Dat hebben we met een tweede balansprotocol gedaan.

Ze voelde zich lichter, luchtiger en ontspannen toen ze naar huis ging.

Ik ben altijd een groot voorstander geweest van het doorleven van processen en aanvaarden van de dingen zoals ze zijn. Toch blijkt dat soms écht iets in de weg zit, vaak iets wat in onze vroegste levensfase is ontstaan, de tijd waarin we nog geen woorden hadden en als een spons alles opzogen wat onze omgeving ons aanbood. Ik heb PSYCH-K® omarmd en toegevoegd aan mijn palet van methoden en technieken.

Het werkt als een tierelier!

Lees verder over PSYCH-K®