Ons zelfgenezend vermogen activeren, kan dat echt?

Ik hoor steeds vaker over het activeren van het zelfgenezend vermogen. Natuurlijk zijn er grenzen aan de maakbaarheid, maar ik geloof écht dat een ruimer perspectief op gezondheid en heling ons veel kan brengen. Het begint met vertrouwen: ziekte is niet primair een defect, maar een poging van ons lichaam om een balans te herstellen. De kunst is dan om goed naar ons lichaam te leren luisteren.

(Lees verderop ook over de vier invalshoeken of niveaus waarop je met je zelfhelend vermogen aan de slag kunt.)

Ons zelfgenezend vermogen activeren, kan dat echt?

“Als we verantwoordelijkheid nemen voor ons lichaam
en ziekte leren begrijpen als een poging van ons lichaam om de balans te herstellen,
opent zich een nieuwe realiteit.”

(Hans Kunneweg)

Het lichaam wil je iets duidelijk maken

Er was een programma op tv over de vraag of alternatieve (complementaire) geneeswijzen kwakzalverij waren of niet. Hans Kunneweg zei in dit programma dingen die die dualiteit overstegen en dingen die voor mij kloppen. Hij zei onder andere dat de dingen je niet zomaar overkomen en dat je lichaam je iets duidelijk wil maken; dan ga je ziekte heel anders zien. Hij vergelijkt de Westerse, fysiek georiënteerde geneeskunde als het repareren van een auto-onderdeel. En dat vindt hij een beperkte blik: “Ik geloof stellig dat het lichaam veel intelligenter is dan mensen denken.”

Vertrouwen en stromen

Ook de antroposofie zegt dat ziekte in het lichaam een uiting is van processen op mentaal-emotioneel energetisch of spiritueel niveau. Er stroomt iets niet – het raakt geblokkeerd. Hans Kunneweg koppelt ziekte aan het ontbreken van een basisvertrouwen – angst. En ook angst blokkeert, niet alleen mentaal maar zeker ook fysiek.

Het zelfhelend vermogen activeren

Dus om het zelfhelend vermogen te activeren, moet je ‘het beest in de bek kijken’: je angst onder ogen zien en daar zo grondig mee aan de slag gaan dat je het vertrouwen kunt herstellen en alles weer gaat stromen.

Dat is geen gemakkelijk proces! En het lukt alleen als je er écht achter staat.

Leren luisteren naar ons lichaam

Verantwoordelijkheid nemen

Bij de reguliere arts geven we eigenlijk alles uit handen. We slikken wat de arts zegt dat we moeten slikken en we doorlopen alle therapieën en processen die de witte jassen ons voorschrijven.

Vermoeden we dat een van de andere invalshoeken – psychisch, energetisch of spiritueel – iets kan bijdragen, dan is het zaak om zelfbewuste keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen voor onze eigen beslissingen. We gaan dan ons eigen pad kiezen, een pad dat ongeplaveid is en kronkelig verloopt.

Onze innerlijke apotheek

Als het glas halfleeg is, als we in de put zitten, klagen en vooral weten wat we niet willen, dan activeren we stoffen in onze lichamen en geesten die maken dat we futloos en negatief blijven. Het is een neergaande spiraal.

Als daarentegen het glas halfvol is, we op wolken lopen, genieten en vooral weten wat we wel willen, dan activeren we stoffen in onze lichamen en geesten die maken dat we energiek en positief blijven. Het is een opgaande spiraal.

Dit is niet om te beweren dat je alles zelf in de hand hebt en al helemaal niet om je aan te zetten tot de subtiele agressie van ‘positief móeten denken’. Maar uiteindelijk maakt het een groot verschil hoe je in de wedstrijd zit!

PSYCH-K® werkt onder andere met dit principe. Als je besluit om verantwoordelijkheid te nemen en positieve stappen te gaan zetten in je leven, dan kan PSYCH-K® je hierbij veel brengen.

Vier niveaus waarop je met je zelfhelend vermogen aan de slag kunt

Het maakt niet zoveel uit waar jij ‘in gelooft’, je kunt op elk gewenst niveau aan de slag om je zelfhelende vermogen te activeren.

  1. FYSIEK: Lichaamsbeweging, voeding, ontspanning, etc.
  2. PSYCHISCH: Mentaal-emotionele kwesties beïnvloeden ook hoe je lichamelijk voelt. Denk bijvoorbeeld aan conflicten, (te weinig) sociale contacten, (te weinig) zelfacceptatie, het gevoel dat je er (niet) toe doet.
  3. ENERGETISCH: Je creëert je eigen leven. Visualisaties, maar ook herhalende gedachten (positief en negatief) leiden tot manifestaties. Geloof in jezelf.
    NB Het gaat hier niet om affirmeren, maar om transformeren met PSYCH-K®
  4. SPIRITUEEL: Alles gebeurt om een reden. Als je wilt, heeft alles wat je meemaakt – wat je ziet, hoort, denkt, etc. betekenis. Jouw bewustzijn focust en vindt de boodschappen in je leven.

Een boost voor jouw zelfhelende vermogen?

Hierboven heb ik een tipje van de sluier opgelicht over PSYCH-K®, een krachtige en eenvoudige methode om blokkades op te lossen en positieve overtuigingen te installeren.

Ben je eerst toe aan iets anders? Ook de natuur heeft een sterke positieve uitwerking op onze lichamen en geesten. Als ervaren wandelcoach loop ik graag een stukje met je mee!