Emotionele gebeurtenissen verwerken met EMDR

Als verlies heftiger is dan rouw, of als emotionele gebeurtenissen maar blijven rondspoken en geen ‘normale’ herinnering worden, overweeg dan EMDR. Met deze evidence-based techniek kunnen de meeste mensen in slechts enkele sessies ontspannen leren kijken naar de meest indrukwekkende gebeurtenissen. De herinneringen worden net zo normaal als alle andere; de emotionele lading gaat er (grotendeels) vanaf.

Wat is EMDR?

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een vorm van psychotherapie die oorspronkelijk is ontwikkeld voor de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het is echter uitgebreid toegepast op verschillende andere psychische aandoeningen en problemen, vooral als je last hebt van zogenaamde ‘herbelevingen’ (zie ook het filmpje hieronder).

EMDR Esther Hasselman

Hier zijn enkele situaties waarvoor EMDR geschikt kan zijn:

  • Onverwerkte (heftige) gebeurtenissen uit het verleden
  • Angst, paniek en fobieën
  • Rouwverwerking
  • Negatief zelfbeeld gekoppeld aan specifieke gebeurtenissen in het verleden
  • Stress gekoppeld aan gebeurtenissen in het verleden

Voor wie is EMDR geschikt?

Hierop is eigenlijk geen eenduidig antwoord te geven. Belangrijk is dat er een klik is met de begeleider (Esther Hasselman) en dat je zelf voldoende open staat voor, en mee wilt werken aan de methode (hoewel ik een gezonde dosis scepsis prima vind: onderzoek het zelf), want je gaat zelf actief aan het werk tijdens de sessies.

Natuurlijk gaat aan de eigenlijke EMDR sessie(s) altijd een gesprek vooraf, waarin we elkaar een beetje leren kennen. We praten dan over de methode en over wat jij met EMDR wilt ‘aanpakken’.

EMDR of PSYCH-K®?

Laat ik eerlijk zijn: EMDR is bekend en mijn klanten vragen er soms expliciet om. En het werkt in de meeste gevallen ook goed. Maar persoonlijk heb ik een voorkeur voor PSYCH-K®. Dus als je ervoor open staat, dan stel ik dat altijd voor. Waarom?

  • Het is eenvoudiger en sneller dan EMDR;
  • De kans op nog meer herbeleving tijdens de sessies is bij PSYCH-K® veel kleiner;
  • De positieve, gewenste beelden en overtuigingen worden veel steviger geïnstalleerd;
  • Er is een veiligheidsprotocol, waarbij we nagaan of het veilig en passend is om je waarnemingen en overtuigingen te transformeren.

Ga voor waar jij vertrouwen in hebt!

Wat je ook kiest, uiteindelijk ben jij degene die aan de slag gaat en de transformaties doormaakt. Om je open te kunnen stellen voor dat proces is het heel belangrijk dat jij je er goed bij voelt. Dus wil jij met EMDR aan de slag, dan gaan we dat natuurlijk gewoon doen. Jij zit aan het stuur!