Wandelcoaching: samen op weg naar nieuw perspectief
Na elke afslag ziet de wereld er weer anders uit.
Wandelcoaching is heel geschikt voor wie nieuwe stappen wil zetten, maar nog niet duidelijk heeft in welke richting. Of wel weet in welke richting, maar om de een of andere reden stil blijft staan.
We gaan samen op pad, onderzoeken wat je écht wilt en welke obstakels je weerhouden. Het gaat over vragen of verlangens in jouw leven. De natuur werkt hierbij als een extra coach die je spiegelt, troost en inspireert.
Esther Hasselman is een ervaren levenscoach. Zij coacht mensen in de natuur sinds 2010.
Sta je op een kruispunt in je leven?
Wandel- en natuurcoaching is dynamische coaching. Je komt letterlijk en figuurlijk in beweging. Omdat motoriek vooral door de ene, en praten vooral door de andere hersenhelft wordt aangestuurd, wordt je totale capaciteit ingezet.
Coaching in de natuur is een heel geschikte manier om op onderzoek te gaan naar jouw interne drijfveren en andere zaken die net onder de oppervlakte liggen.
Dit is waarom wandelcoaching zo goed werkt:
Je komt letterlijk en figuurlijk in beweging
Als we een moeilijke kwestie moeten oplossen, hebben we ook de neiging om te gaan ijsberen. Misschien ben jij ook een van die mensen die tijdens een telefoongesprek heen en weer gaat lopen? Er zijn in onze taal van die gezegden, die een verband leggen tussen lopen en mentale processen:
- We moeten kiezen: gaan we links- of rechtsaf?
- Misschien moeten we terugkeren op onze schreden
- Het is ook altijd hollen of stilstaan in deze organisatie!
De wandelcoach zet dit logische verband in als instrument. Wandelcoaching brengt je lijf en je geest in beweging. Je bekijkt je coachvraag steeds vanuit een ander gezichtspunt. Je loopt op je pad, je kiest of je stilstaat of verder loopt, of je een hek of brug wel of niet passeert en of je links- of rechtsaf gaat.
De wandelcoach helpt je dit alles te vertalen naar je coachvraag, je dagelijks leven en je groeipotentieel.
Je gebruikt beide hersenhelften
Wandelcoaching is dynamische coaching. Je komt letterlijk en figuurlijk in beweging. Omdat motoriek vooral door de ene, en praten vooral door de andere hersenhelft wordt aangestuurd, wordt je totale capaciteit ingezet.
Bij PSYCH-K® maken we ook gebruik van dit gegeven; in dat geval gebruiken we ‘brain gym’ om de hersenhelften optimaal te laten samenwerken.
Je zakt uit je hoofd, in je lijf, naar je voeten
Op rationeel niveau heb je misschien al verschillende argumenten overwogen, lijstjes gemaakt met ‘voors’ en ’tegens’ en dergelijke oefeningen. Toch kom je niet verder. Je hebt het gevoel dat er iets mist.
Natuurcoaching helpt je om (weer/meer) contact te maken met je gevoel of intuïtie. De natuur en je coach werken samen om een stukje dieper te graven. Je maakt op een heel natuurlijke manier contact met wat net onder de oppervlakte van je bewustzijn ligt en je werkt dat voldoende uit om erop te kunnen vertrouwen.
Tijdens het traject vergroot je je zelfkennis en je zelfvertrouwen. Er ontstaan antwoorden op (levens-) vragen. Je vertrouwt op je eigen keuzes. Je voelt wat klopt en wat niet. Ook leidt het tot meer vrede of compassie met jezelf en met je omgeving.
Je maakt prethormonen - natuurlijke pijnstillers - aan
Uit onderzoek is gebleken dat wandelen ook zeer gezond is voor de geest. Tijdens het lopen maakt je lichaam dopamine en endorfine aan, stofjes waar je je prettig door gaat voelen en die een geneeskrachtige werking hebben. Er kan zelfs een gevoel van euforie ontstaan, wat sommige mensen benoemen als “heilig” of “spritueel”. De heilzame werking van pelgrimstochten – naar Santiago de Compostela bijvoorbeeld – zit dus niet (alleen) in de hand van God, maar (ook)in de positieve effecten van de voettocht zelf.
Deze effecten van het lopen zijn prettige bijkomstigheden als je met je coach gevoelige dingen onderzoekt: door de dopamine en endorfine wordt de pijn minder en worden je gevoelens beter hanteerbaar. Gevoelens kunnen er zijn, zonder je te overweldigen.
De natuur is als een soort extra coach aanwezig
Een van mijn klanten gaf de volgende feedback na een sessie: “De natuur is aanwezig als een extra coach.”
Deze extra coach spiegelt, troost en inspireert
De natuur spiegelt waar we ons mee bezig houden. Een wegschietend eekhoorntje, gefluit van vogels, dicht bosgebied, open ruimtes, kruising van paden, een omgevallen boom, planten en bloemen, de weersomstandigheden … We zien het door de bril die bij onze stemming past.
De natuur troost ons als we in een moeilijke situatie zitten. De zachte bodem, het rustgevende groen, de dieren die hun gang gaan en de relatieve stilte.
De natuur inspireert ons om in beweging te komen. Het leven gaat door, de seizoenen draaien hun rondje, planten en dieren doen wat past bij het jaargetijde. Alles klopt, alles volgt elkaar logisch op.
Samengevat ...
- Je loopt naast elkaar, waardoor terloopse gesprekken ontstaan die écht ergens over gaan
- Je spreekt beide hersenhelften aan – ratio en gevoel, delen en het geheel
- Je kunt je energie kwijt in het wandelen
- Soms sta je ook letterlijk even stil en maak je een pas op de plaats
- Er is steeds een ander uitzicht, wat weer tot nieuwe inzichten kan leiden
- De natuur werkt rustgevend, waardoor moeilijke onderwerpen hanteerbaar worden’
- In de natuur loopt het hele coachtraject natuurlijker
Wandelcoaching praktisch – Mag ik een stukje met je meelopen?
Jij bepaalt waar we het over hebben, als je wilt bepaal je zelfs waar we lopen en of we misschien helemaal niet lopen! Ik heb een positieve benadering. Alles mag er zijn en ik ben ervan overtuigd dat jij de wijsheid zelf in je hebt – ik help je om daarbij te komen.
Tijdens de wandelcoaching bewegen we van binnen – jouw drijfveren en belemmeringen – naar buiten: de natuur die ons spiegelt en waar we samen steeds weer nieuwe inzichten uit halen. Van gedachten naar zintuigen en terug. Speels en soms uitdagend.
Naast praten is er ruimte voor stilte, voor het werken met stillevens en opstellingen in de natuur, mindfulness en zelfcompassie en voor PSYCH-K®.