Mindfulness en Zelfcompassietraining

Groepstraining en Individuele training – op locatie of online

Bewust(er) leven

Mindfulness is wakker en met aandacht aanwezig zijn; het leven voluit leven, precies zoals het is. Geen mitsen en maren, maar met volle tuigen alles indrinken – wat het ook is.

Dit is het tegengestelde van ‘mindlessness’: jezelf verdoven, slaapwandelen en dagdromen, de realiteit van je dagelijks leven uit de weg gaan.

Vriendelijk zijn

Zelfcompassie is vriendelijk zijn – om te beginnen naar jezelf. We noemen het ook wel radicale zelfacceptatie: jezelf nemen zoals je bent, inclusief je rare en je nare dingen.

Dit is het tegengestelde van ‘zelfonvriendelijk zijn’: kritisch zijn naar jezelf, jezelf raar vinden en afzonderen van de wereld of je eigen gevoelens negeren en uit de weg gaan.

Vriendelijke, verbonden aandacht

Wat spreekt je het meeste aan: bewust zijn of vriendelijk zijn?

Volgens mij kan het een niet zonder het ander. Ik vergelijk vriendelijkheid en aandacht ook wel met de twee vleugels van een vogel – beide zijn nodig om te kunnen vliegen.

MSC training - beide vleugels van een vogel-420
  • Een deelnemer aan de 8-weekse mindfulnesstraining vergeleek het met 8 weken lang in een spiegel kijken; zonder vriendelijkheid naar zichzelf had ze het niet vol kunnen houden.
  • Vriendelijkheid zonder heel bewust, open en nieuwsgierig te kijken naar wie we zijn en wat we doen, dat wordt een heel vaag, zweverig verhaal.

Ik nodig je uit om je met vriendelijke aandacht te verbinden met het leven en met je zelf. Durf jij? 

De volgorde maakt uiteindelijk niet uit. Je kunt bij vriendelijkheid beginnen, of bij bewustwording.

  • Mindfulness – bewust(er) leren leven – is mainstream geworden en voor veel mensen een voor de hand liggende ingang. Zelfcompassie kan een verdieping zijn na de 8-weekse mindfulnesstraining – mindfulness 2 met het accent op vriendelijkheid
  • Voor mensen die erg veeleisend zijn naar zichzelf, is de 8-weekse mindfulnesstraining soms een grote opgave (verplicht oefenen); dan kan zelfcompassie een betere eerste stap zijn, waarbij je mild en vriendelijk gaat kijken hoe je voor jezelf kunt zorgen (zonder dat je iets moet)
  • Volg vooral je eigen gevoel!
  • Bij individuele trajecten is een mengvorm op maat mogelijk

Heb je hier vragen over, aarzel dan niet om even te bellen of een belafspraak te maken!

Trainingen Mindfulness en Zelfcompassie

Ik ben zowel gecertificeerd mindfulnesstrainer als (zelf-)compassietrainer (voor de insiders: MBCT, MBCL en MSC) en ik bied beide aan zowel individueel als in groepen:

  • Bewust(er) leven met Mindfulness in de natuur, omdat de natuur bijdraagt aan het ontwikkelen van mindfulness
  • Vriendelijker worden met Zelfcompassietraining op locatie en online, omdat dit nóg meer een persoonlijke en soms kwetsbare ontdekkingstocht is, die vraagt om de veiligheid van vier muren om je heen