Zoveel te doen – zo weinig tijd!

Hoe meer tijd we besparen, hoe minder tijd we hebben

We hebben zo weinig tijd … en zoveel te doen! De tijd lijkt steeds sneller te gaan. Hoe komt dat toch?

In de evolutie hebben wij, de mens, ons ontwikkeld tot een kwetsbare soort, die echter een aantal heel slimme eigenschappen heeft om onze fysieke onhandigheden te compenseren. Een van deze eigenschappen is dat we abstract kunnen denken. Uit recente experimenten blijkt dat sommige hogere diersoorten dit een klein beetje kunnen, maar bij de mensen lijkt het wel een way of life te zijn geworden.

zoveel te doen - zo weinig tijd

Verleden en toekomst

Dat abstracte denken maakt dat we op de ene plek kunnen zijn, terwijl we in gedachten op de andere plek zijn. Of dat we met ons lichaam in dit moment zijn, maar met onze geest in verleden of toekomst.

We kunnen analyseren wat er gisteren fout ging en bedenken hoe we het morgen anders zullen aanpakken. Hierdoor kunnen we snel leren.

Maar we kunnen ook verzanden in piekeren en klagen, de stress van een moeilijk moment herbeleven alsof het opnieuw gebeurt en veel angst en stress ervaren bij scenario’s die we voor de toekomst bedenken.

Hoe meer tijd we besparen, hoe minder tijd we hebben

Ons denkvermogen heeft ons veel gebracht. Onze maatschappij is een geoliede machine waarin veel zwaar werk wordt gedaan door machines, wat tijdbesparend lijkt te zijn. Maar niets is minder waar!

Hoe meer tijd we hebben bespaard, hoe minder tijd we lijken te hebben! Bekijk het filmpje over de beleving van tijd:

Kloktijd, haasttijd

We laten ons vaak leiden door de kloktijd. Dan hebben we ineens haast. Stress wordt niet veroorzaakt doordat we doelen stellen, maar door de beperkte tijd die we onszelf gunnen om deze te realiseren. Voor we het weten, jagen we dat doel na en komen we door de stress in een tunnelvisie terecht van moeten, moeten, moeten.

Life-is-what-happens-to-you-while-you’re-busy-making-other-plans

Dit is waarom mindfulness door zoveel mensen wordt omarmd: het is het antigif voor onze neiging om te vertrekken uit dit moment, in gedachten over verleden en toekomst, terwijl we de mooie kleine dingen van ons dagelijks leven missen.

Het goede nieuws is dat je vandaag kunt beginnen je geest te trainen om meer in het moment te zijn!

woe04sep10:00Mindfulnesstraining in de Natuurdé 8-weekse, buiten in de natuur10:00 Delftse Hout