“Als het hard werken is, is het geen zelfcompassie!”

Deze tekst is een van de dingen die mij het meest zijn bijgebleven van mijn trainersopleiding bij Kristin Neff (en collega’s) in 2014. Als we iets willen veranderen in ons leven of aan ons zelf, dan zijn we meestal geneigd om er eens even flink tegenaan te gaan. Werken aan verandering.

Bij de Mindful Zelfcompassietraining gaat dat niet op. Zelfcompassie ontwikkel je niet met hard werken. We nodigen ons (zelf-)zorgsysteem uit door te stoppen met stressen en streven.

Als het hard werken is - is het geen zelfcompassie

Dr. Kristin Neff is auteur van de bestseller ‘Zelfcompassie – Stop jezelf te veroordelen’.

Neff heeft haar levenswerk gemaakt van het schrijven en spreken over, en het onderzoeken van, zelfcompassie. Ook heeft zij, samen met Christopher Germer, de Mindful SelfCompassion training ontwikkeld.

Kristin Neff is gewend hard te werken en in de academische wereld is dat ook de norm. Zelfcompassie was niet vanzelfsprekend voor haar. Ze was een ervaren meditatiebeoefenaar, maar na een moeizame scheiding was dat niet meer voldoende voor haar. Toeval bestaat niet: bij haar om de hoek was een meditatiegroep die zich sterk richtte op zelfcompassie. Daar kwam ze tot rust. Ze ontdekte dat hard werken niet overal een antwoord op is. Sterker nog, hard werken staat soms in de weg van het ontwikkelen van hartkwaliteiten als liefde, verbinding en vergeving.

Ons zorgsysteem activeren

We hebben drie emotieregulatiesystemen:

  • Ons gevaarsysteem
  • Ons jaagsysteem
  • Ons zorgsysteem

Ons gevaar- en jaagsysteem zijn verbonden met het deel van ons zenuwstelsel dat de sympathicus wordt genoemd – het gaspedaal. We komen in actie.

Het zorgsysteem is verbonden met het parasympathische deel van ons zenuwstelsel – het rempedaal. We kalmeren en komen tot rust.

De sympathicus verdringt de parasympathicus. Met andere woorden: zijn we bang, gestresst, hongerig of op jacht naar seks, geld of status, dan wordt het zorgsysteem overruled door ons gevaar- of jaagsysteem.

Het ontwikkelen van hartkwaliteiten zoals liefde, verbinding en vergeving kan alleen als ons gevaar- en jaagsysteem inactief zijn. Alleen dan is er ruimte voor ons zorgsysteem.

Met andere woorden: alleen als we niet aan het werk zijn, maar kalmeren en tot rust komen, krijgt ons zorgsysteem de ruimte.

Dus willen we zelfcompassie ontwikkelen, dan is hard werken de verkeerde kant op lopen!

Wil je hier meer over weten? Volg gratis de online Mindful Zelfcompassie proefles

3 emotieregulatiesystemen - gevaarsysteem
3 emotieregulatiesystemen - jaagsysteem
3 emotieregulatiesystemen - zorgsysteem

Zelfcompassie ont-wikkelen

Bij het ont-wikkelen van zelfcompassie werken we op verschillende manieren:

  • We ontwikkelen ons gevoel van veiligheid, waardoor het gevaarsysteem kan kalmeren
  • We ontwikkelen ons gevoel van eigenwaarde, waardoor het jaagsysteen kan kalmeren
  • We leren (meer) wennen aan de gevoelens die bij ons zorgsysteem horen, zodat we deze makkelijker toe kunnen laten.

Coaching en training met zelfcompassie

In mijn praktijk zie ik veel mensen die werk willen maken van vriendelijkheid voor zichzelf. Dat gaan we dan langzaam ombuigen: niet werken, maar verzachten. De tijd nemen, niet moeten.

Ik geef dé 8-weekse Mindful Zelfcompassietraining (groepen en individueel). En in mijn coachtrajecten komen thema’s als zelfzorg, zelfacceptatie, voor jezelf gaan staan en grenzen stellen ook vaak aan bod; dit is maatwerk waarbij oefeningen uit de training kunnen worden gebruikt.