Ontdek mannelijke en vrouwelijke kernkwaliteiten met kernkwadranten

In mijn vorige blog, over Maria Magdalena, beschreef ik hoe het mannelijke en het vrouwelijk elkaar aanvullen en dat beide polen in de loop van onze geschiedenis hun eigen vervormingen en valkuilen hebben ontwikkeld. Het werd duidelijk dat ze complementair zijn. De zogenaamde mannelijke en vrouwelijke kernkwaliteiten zijn tegenoverliggende polen die elkaar perfect aanvullen.

Dit bracht mij bij het kernkwadrantenmodel van Daniel Ofman, waarmee we dit snel inzichtelijk kunnen maken. Hieronder heb ik de kernkwadranten van de mannelijke en vrouwelijke kernkwaliteiten uitgewerkt.

Enjoy!

Kernkwadrant algemeen

Kernkwadranten in het kort

Heb je een irritante collega?
Die zit vast in je allergiezone.
Welk gedrag of welke eigenschap is het precies waar je allergisch voor bent?
Misschien is dit het ’teveel’ van iets wat eigenlijk een kernkwaliteit van hem of haar is.
Juist deze kwaliteit blijkt vaak een uitdaging te zijn voor jezelf.

Valkuil – als je ergens TE van bent of doet

Dit is soms een mooie ingang om je eigen kernkwaliteit te ontdekken. Je zit jezelf op de kop omdat je ‘altijd zo …’ vul maar in! Goede kans dat dit het teveel is van een mooie kwaliteit van jezelf. Enkele voorbeelden:

 • Roekeloos = iets te spontaan
 • Mierenneuken = iets te zorgvuldig
 • Muurbloemje = iets te bescheiden

Allergie – als een ander ergens TE van is of doet

Een andere mooie ingang zijn je dagelijkse ergernissen: “Hij/zij is ook altijd zo …!” Goede kans dat dit teveel is van een mooie kwaliteit van die ander – en omdat het jou zo irriteert: een uitdaging voor jouzelf. Enkele voorbeelden:

 • De ander is roekeloos = iets te spontaan; is spontaniteit iets wat jij (meer) kunt leren?
 • De ander is een mierenneuker = iets te zorgvuldig; hoe zorgvuldig ben jij eigenlijk?
 • De ander is een muurbloemje = iets te bescheiden; geef jij anderen ook de ruimte?

Achter die allergie gaat jouw uitdaging schuil – wat jij van anderen kunt leren

Als we het positief aanvliegen, kunnen we zien dat als we het ’teveel’ van een ander er weer afpellen, deze een kwaliteit toont die onze eigen kwaliteiten prachtig aanvult. Die irritante collega en jij zijn complementair aan elkaar! Weer een paar voorbeelden

 • Jij vindt het superirritant dat je collega altijd maar aan het woord is in de koffiekamer. Maar misschien is het gewoon iemand die makkelijk praat, het ijs breekt of goed uit zijn woorden kan komen. En als je eerlijk bent, vind jij die smalltalk lastig en moet jij vaak wat langer naar woorden zoeken. Dit zegt weer iets over jou, bijvoorbeeld dat je zorgvuldig bent in je woordkeus, wars van roddels of gewoon bescheiden. Eigenlijk is het prima dat je collega die taak op zich neemt. En het is maar goed dat jullie niet allebei altijd het hoogste woord willen voeren, toch?
 • Je echtgenot ergert zich dood aan aan de rommel in huis en vindt dat jij altijd al je troep achter je laat slingeren. Hij ziet misschien niet dat dit een rafelrandje is van een mooie kwaliteit: je kunt goed ontspannen en kan heel goed die huishoudelijke klusjes uitstellen, zodat je aan je rust toekomt. Als hij weer over de rommel begint, vind je hem een controlfreak of een nazi wat het huishouden betreft. Maar eerlijk is eerlijk: jullie vullen elkaar prachtig aan. Hij is netjes en opgeruimd. En het is ook wel weer fijn als het huis een klein beetje aan kant is.

Lukt het al om bij deze voorbeelden de kernkwadranten in te vullen? Mocht je er niet uit komen, maar wel interesse hebben om hier nader naar te kijken (en natuurlijk naar jouw eigen voorbeelden), voel je vrij om contact met mij op te nemen. Dan kijken we samen!

Wat kun jij van anderen leren?

Samen met een coach kom je tot nog meer inzichten.

Ontdek mannelijke en vrouwelijke kernkwaliteiten met kernkwadranten

Kernkwadranten met mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten

Onder het motto Opposites attract heb ik zgn. mannelijke en vrouwelijke kernkwaliteiten in twee kernkwadranten uitgedrukt. De valkuilen en allergieën zijn onderdeel van het kleiner of lager zelf, de kernkwaliteiten zijn onderdeel van het hoger of ruimer zelf.

Je kunt het model eenvoudigweg 180 graden draaien om het tegenovergestelde plaatje te krijgen: op het eerste plaatje staan de vrouwelijke kernkwaliteiten linksboven, op het tweede staand daar de mannelijke kernkwaliteiten. Zeer vrouwelijke types kunnen leren van zeer mannelijk gedrag en andersom, zeer mannelijke types kunnen van zeer vrouwelijk gedrag leren.

Kernkwadrant van vrouwelijke kernkwaliteiten

Kernkwadrant van mannelijke kernkwaliteiten

Voorbeelden kernkwadrant

Onderstaande voorbeelden zijn niet ‘random’ gekozen, maar komen uit het boek ‘Krachtige Zelfcompassie’ van Kristin Neff.

Klik hier voor meer over het boek Krachtige Zelfcompassie

Dit kernkwadrant is qua oriëntatie opgesteld vanuit het vrouwelijke. Om dit kernkwadrant vanuit het mannelijke te bekijken, moet je hem dus even omdraaien.

Kernkwaliteit ‘vrouwelijk’
(Uitdaging ‘mannelijk’)

gevoeligheid

acceptatie

begrip

Valkuil ‘vrouwelijk’
(Allergie ‘mannelijk’)

machteloosheid

afhankelijkheid

Allergie ‘vrouwelijk’
(Valkuil ‘mannelijk’)

agressie

dominantie

emotionele onhandigheid

Uitdaging ‘vrouwelijk’
(Kernkwaliteit ‘mannelijk’)

moed

actiebereidheid

Hoe ‘mannelijk’ is de man en hoe ‘vrouwelijk’ de vrouw?

De tweedeling mannelijk-vrouwelijk doet de realiteit natuurlijk geen recht. Er zijn zeer ‘vrouwelijke’ mannen en ‘mannelijke’ vrouwen. En er zijn nonbinaire en androgyne mensen. Toch heb ik deze termen voor het gemak gebruikt. Je kunt ze ook vervangen door Yin en Yang, als dat je beter ligt.

Aangeboren of aangeleerd?

Uit onderzoek blijkt dat het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten maar heel beperkt in aanleg aanwezig is en dat het vooral een kwestie is van socialisatie. Meisjes worden al op heel jonge leeftijd aangemoedigd om de hierboven genoemde ‘vrouwelijke’ kwaliteiten te ontwikkelen en ze worden ontmoedigd in hun ‘mannelijke’ kwaliteiten. Bij jongetjes gebeurt het omgekeerde.

Een jongen die zijn gevoelige kant toont, krijgt al snel te horen: “Je lijkt wel een meisje!” En dat is niet positief bedoeld! Vooral HSP-mannen (aangeboren hoogsensitief) kunnen hier behoorlijk veel last van hebben. Dit wordt prachtig en pijnlijk getoond in de documentaire ‘Sensitive’. Terwijl ze in feite een streepje voor hebben: ze zijn meer in balans.

Meisjes mogen niet boos zijn, moeten bescheiden zijn. Er ontstaat al snel een taboe op boosheid. Volwassen vrouwen kunnen daarom niet goed met deze emotie uit de voeten. Hebben vrouwen het lef om hun plek op te eisen, grenzen te stellen en voor rechtvaardigheid te gaan staan, dan worden ze vaak in een hoek gezet als ‘bitch’ of ‘kenau’. Terwijl zij juist een streepje voor hebben op hun meer bescheiden seksegenoten: ze zijn meer in balans.

Welke uitdaging ontdek jij in het kernkwadrant?

Je kunt in elk van de vier kwadranten beginnen:

 • Waar ben ik écht goed in (meer dan anderen)? Ontwikkel zelfvertrouwen en zet dit meer in in de wereld! Mensen als jij zijn waardevol en welkom.
 • Waar sla ik in door, waar loop ik vast? Ontwikkel zelfcompassie en inzicht
 • Wat vind ik irritant bij anderen? Ontwikkel compassie met anderen en gebruik deze ervaring als spiegel.
 • Wat bewonder ik in anderen? Ontdek waar jij kunt groeien óf wat je beter aan anderen over kunt laten; met name als je een eigen bedrijf hebt is inzicht hierin de eerste stap om je leven zoveel makkelijker te maken en om te groeien en bloeien in en met je onderneming!