1 op de 5 Nederlanders voelt zich opgesloten in hun baan

“1 op de 5 Nederlanders voelt zich opgesloten in zijn of haar baan en zou het liefst iets heel anders doen. Maar uiteindelijk zijn er maar heel weinig mensen die het roer echt durven om te gooien.”

Met deze mededeling opende Jinek het onderwerp in haar talkshow op 29 mei 2023. Ik zat meteen op het puntje van mijn stoel. Ik herken het én ik heb het zelf wél gedaan.

1 op de 5 Nederlanders voelt zich opgesloten in zijn of haar baan en zou het liefst iets heel anders doen

Gevangen in een gouden kooitje

Als consultant (trainer, begeleider, projectmanager) ben ik bij veel organisaties over de vloer geweest. En vooral bij de grotere – ‘gevestigde orde’ – organisaties, zowel overheid als bedrijven, hoorde ik over de gouden kooitjes. Mensen die het eigenlijk helemaal niet naar hun zin hadden, maar zich gevangen voelden zitten in een gouden kooitje van uitstekende (secundaire) arbeidsvoorwaarden. Dat krijg je elders nooit meer. En tja, de hypotheek …

Het deurtje van de kooi was niet op slot, ze konden er zo uit. Maar in hun mind zaten ze vast.

Schijnbaar opgesloten in je baan

Ik zie bewustwording als een van de belangrijkste doelen van ons leven op aarde. En bewustwording zie ik (als beelddenker) vooral als het verruimen van je blik. Als ik dat toepas op het gouden kooitje dat ik hierboven heb geschetst, dan zie ik keuzes:

  • De keuze van veiligheid boven vrijheid
  • De keuze van meer geld boven meer zelfontplooiing
  • De keuze van stilstand boven groei

Ik begrijp best dat het niet altijd heel simpel is. Je wilt dat je kinderen mee kunnen doen met sport en hobby’s of dat ze kunnen studeren. Dat kost geld. Maar dat zijn wel keuzes! En als je het als keuzes kunt zien, dan krijg je automatisch meer gevoel van vrijheid en autonomie. En dan voel je je direct beter.

Ik ging van opgesloten in een baan naar vrijheid en groei

Na een carrière van 20 jaar in het bedrijfsleven gooide ik in 2010 het roer om. Ik ruilde de veiligheid van loondienst in voor de vrijheid van ondernemen en ik verkoos zelfontplooiing boven veel geld verdienen. De reden: ik stond stil bij mijn werkgever. Zodra ik mijn leaseauto, laptop en telefoon had ingeleverd, kwam er weer beweging in mijn leven.

Wat maakte dat ik het wél deed?

Heb ik makkelijk praten? Ik heb geen kinderen om te onderhouden …

Maar er is meer. Ik heb altijd de overtuiging gehad dat ik genoeg geld zal hebben. Ik ben me er ook van bewust dat boven een bepaalde grens (een dak boven mijn hoofd, genoeg te eten en mogelijkheden om af en toe de deur uit te gaan), meer geld niet tot meer geluk leidt. En ik ben ervan overtuigd dat er andere andere factoren zijn die juist wel tot meer geluk leiden. In mijn geval zijn dat bijvoorbeeld de natuur en verbinding met andere mensen; dit zijn twee belangrijke waarden (kernwaarden) in mijn leven. De stap naar wandelcoaching was dus een positieve stap en ik vond het geen enkel probleem om daar wat zekerheid en financiële ruimte voor op te offeren.

Dus: wat wil je dan wel?

Het komt er eigenlijk op neer om niet te blijven denken in wat je allemaal niet wilt, maar om je te richten op wat je wel wilt. Misschien kun je dit meteen wel meevoelen:

  • NEE voelt opgesloten, bekneld, beperkt, benauwd
  • JA voelt vrij, ruimtelijk, vol mogelijkheden, inspirerend

“Wensen zijn voorgevoelens van … hetgeen u in staat bent daadwerkelijk te realiseren”

(Goethe)

Wat is voor jou belangrijk in je leven?

Als je weet waar je het voor doet, dan zijn de ‘offers’ niet meer echt offers. Dan neem je de consequenties van je keuzes zonder aarzelen mee. Het begint met bewustwording. Dus wat is voor jou, als het erop aankomt, nou écht belangrijk in je leven? Als je wilt, zoeken we dit samen uit. Ook jij kunt (met wandelcoaching en PSYCH-K®) dat opgesloten gevoel kunt transformeren naar een gevoel van vrijheid, zelfontplooiing en groei.